פריסת מס מהי, אלו הכנסות ניתנות לפריסה, כיצד מבוצעת, ולמי היא כדאית? אברהם שברצטוך, רואה חשבון ועורך דין מסביר:
מהי פריסת מס
זוהי התוצאה של פריסת הכנסות.
כאשר אדם פורס את ההכנסה החייבת במסשקבל בהווה (בשנת מס אחת) על פני מספר שנים בעבר או בעתיד (בהם הכנסתו כנראה הייתהאו תהיה נמוכה יותר) והמס שהוא משלם הינו לפי המס השולי שלו אזי המס שישלם יהיהנמוך יותר.לדוגמא: אם אדם יוצא לגמלאות והוא יודעשהכנסתו בעתיד תהיה נמוכה יותר ויש לו פיצויים חייבים במס אזי יוכל לנצל את מדרגותהמס הנמוכות ונקודות הזיכוי שלו מספר פעמים כשנות הפריסה.
לדוגמא: אלו הכנסות ניתנות לפריסה
- עפ”י סעיף 8 (ג) לפקודת מס הכנסה
- הפרשי שכר או הפרשי קצבה – בשנים אליהם הם מתייחסים אך לא יותר מ-6 שנות מס בשנה בה התקבלו (פריסה אחורנית).
- דמי פדיון חופשה שקבל עובד – בחלקים שנתיים שווים תוך תקופה שאינהעולה על 6 שנות מס המסתיימות בשנה בה התקבלו, אך לא יותר משנות עבודתו (פריסהאחורנית).
- מענק שהתקבל עקב פרישה או מוות, או סכום המתקבל עקב היוון קצבה – על כל 4 שנות וותק בעבודה זכאי העובד לשנת פריסה עד מקסימום של 6 שנות מס(פריסה קדימה).
לדוגמא: עובד בעל וותק של 28 שנים יקבל פריסה ל-6 שנים (למרות ש- 28: 4 =7) – על הפורס להגיש בעתיד דוחות שנתיים למס הכנסה כמניין שנות הפריסה.
לתשומת ליבכם:
אם עובד קבל את ההכנסה לפריסה אחרי30 בספטמבר לשנת מס מסוימת אזי שנת הפריסה הראשונה תהיה השנה העוקבת. (פתחל”תכנון מס”).
אם עובד לא בקש פריסה בהווה והתחרט, הוא יכול לבקש פריסת מס במשך כל התקופהבה הינו זכאי לפריסה.
- רווח הון ממקרקעין
עפ”י סעיף 48 (ה) לחוק מיסוי מקרקעין המוכר (תושב ישראל בלבד) רשאילבקש (ביוזמת המוכר)
כי המס על השבח הריאלי יחושב כאילו נבע השבח בחלקיים שנתיים שווים במהלך תקופה שאינה עולה על 4 שנות מס או על תקופת הבעלות הנכס, לפי הקצרה בהן. (תחילת הספירה של תקופת הבעלות בנכס הינה בשנההראשונה שלאחר המועד שבו הגיעה הזכות לידי המוכר וסיומה בשנת המכירה). המוכר יגישדוחות שנתיים בעבור שנות המס שבתקופת הפריסה.
ביצוע פריסה
פריסה עפ”י 8(ג) לפקודת מס הכנסה – ע”ג טופס 116 ג – בביצוע פריסת מס קדימה יחושב המס עפ”י ההכנסות הצפויות לאדם בעתיד בתאום עם פקיד השומה ואז ינוכה מראש המס (התחשבנות עתידית דרך דוחות שנתיים שהם תנאי לפריסה).פריסת מס שבח – יש להגיש בקשת פריסה על גבי טופס 7003. - עפ”י ס’ 8 (ב) לפקודת מס הכנסה
הכנסה ממכירת פטנט או מדגם ע”י הממציא או ממכירת זכות יוצרים ע”י היוצרים, רשאי המנהל להתיר חלוקתה לתקופה שיקבע המנהל. ביום 17.07.06 קבע המנהל והבהיר שהכוונה למכירה מוחלטת, תוך שימוש במושגים “שנת התמורה הראשונה” (זו שנת המכירה), ו”שנת תחילתה היווצרות” (שנת המס שקדמה בשנתיים לשנת המכירה).- ניתן לפרוס הכנסות המתקבלות במשך 3 השנים הראשונות (החל בשנת התמורה הראשונה) לאחור, בחלקים שווים.
- במשך עד 4 שנים המסתיימות בשנת קבלתהתמורה, אך לא לפני תחילת ההיווצרות (הוצאות שהוצאו עד שנת התמורה הראשונה, יותרובניכוי, בהתאם לפריסת ההכנסות) הוצאות שהוצאו לאחר שנת התמורה הראשונה יותרובניכוי בשנת הוצאתן.
(*)הכי חשוב – סעיף זה אינו חל על הכנסה לפי ס’ 2(9) לפקודה (ס’ 2(9) – תמורה בעדמכירת פטנט שלא בתחום העיסוק הרגיל).
המשמעות היא שסעיף זה חל רק על אדם שייצורפטנט או מידגמים הינו עיקר עיסוקו. (לפי ס’ 2(1) לפקודה). - כדאיות הפריסה
במס שבח- –גיל המוכר מעל 60 או במידה והנכס הנמכרשימש להפקת הכנסה מיגיעה אישית במשך 10 שנות מס לפחות (שבח ממקרקעין יחשב להכנסהשוטפת).
- נכס ישן עם שבח גבוה.
- מקבל נכס במתנה או בירושה שמכר אותובסמיכות להעברה יכול לבקש פריסת שבח (ז”א אם יש אב שילדיו מעל גיל 18והכנסותיהם נמוכות יכול להעביר נכס לילד והילד ימכור ויקבל פריסת שבח).
- מכירת מקרקעין שנרכשו לפני 07.11.2001(להלן: “היום הקובע”) מס שבח החל על השבח הריאלי עד ליום הקובע הוא (לפימס שולי שהגבוה) 48% ומס השבח שנוצר מהיום הקובע ועד ליום המכירה הוא בשיעור 20%(נכון עד ליום 31.12.2011). החל מ01.01.2012 עולה המס מ-20% ל-25%.
מנהל מיסוי מקרקעין מחשב את המס בדרך שלפריסה. החישוב נעשה בד”כ על השבח הריאלי שנוצר עד ליום הקבוע (ז”א אםהמס השולי נמוך מ-48% יש כדאיות לפריסה).
מסמך זה מנוסח בלשון זכר, אך פונה לנשים וגברים כאחד. המידע במסמך זה הוא מידע כללי ואינו מידע מחייב,הזכויות המחייבות נקבעות על פי חוק, תקנות ופסיקות בית המשפט. השימוש במידע זה אינו תחליף לקבלת יעוץ משפטי או מקצועי אחר.