שמיעה וראיה

את בעיית השמיעה כולם מכירים – עכשיו הזמן לפתרון

כשהשמיעה שלנו יורדת עם הגיל זה קורה לאט לאט, בהתגנבות איטית לרוב, וסביר להניח שלא נשים לב מיד בהתחלה, אולי עד שפתאום מישהו יעיר לנו ש”נמאס לו לחזור על כל דבר פעמיים”.

אבל כשהבעיה כבר כאן, היא הופכת למשמעותית בדברים החשובים והיקרים לנו בחיים. פתאום אנחנו מתקשים לתפוס את מה שנאמר בשיחה בארוחה המשפחתית, חלק נכנס וחלק לא, השיחה מגיעה אלינו כמו דרך מסננת. אנחנו מוצאים את עצמנו במקרה הטוב מתאמצים לאבד כמה שפחות, ובמקרה הפחות טוב פשוט מוותרים ומתכנסים לתוך עצמנו. לא פלא, זה מתיש, כאילו שמתמסרים סביבנו בו זמנית בכדורים רבים שאנחנו אמורים לתפוס את כולם, אבל אפשר לתפוס רק חלק. להשתלב בארוחה המשפחתית, לענות לשיחת טלפון בבית קפה או ברחוב, לשבת בפגישה, בהרצאה, באוטובוס בהצגה, כל הדברים הרגילים שאנחנו רגילים מסוגלים ורוצים לעשות, פתאום הופכים לבעיה. את הבעיה הזאת לא רואים בעין, היא חמקמקה, כזאת שלאחרים קשה לקחת בחשבון כדי להקל עלינו, וגם אם בסביבה הקרובה יחזרו על משפטים פעם אחת או אחד פעמיים, במשפט השלישי והרביעי השיחה תחזור לקצב הרגיל שלה ואנחנו נישאר בחוץ.

יחד עם זאת אנחנו מפתחים מומחיות בכל מה שקשור להתחמקות, התכחשות ודחייה של התמודדות עם הבעיה לכל מועד אחר שהוא לא כעת. אני שומע זה הנכדים שמדברים מהר הקריינים בחדשות בולעים את המילים …, אני בינתיים מסתדר יש עוד זמן.., אבל כמה פעמים באמת אתם מוצאים את עצמכם שואלים “מה?”, כמה פעמים התלוננו שאתם מגבירים מדי את הטלוויזיה? כמה פעמים בנהיגה התקשיתם לשמוע את הדובר במכונית?

הפרעות שמיעה וירידת באיכות השמיעה הינן תופעות ההולכות ונעשות שכיחות, כשניצניהן מופיעים סביב גיל ה -40, עם השנים הבעיה הולכת ומחריפה, פעמים רבות לכדי מצב המחייב שימוש במכשירי שמיעה. ירידה בשמיעה כתוצאה מהגיל (פרסביאקוזיס) היא תופעה נפוצה בקרב הגיל השלישי והנה ממקור תחושתי עצבי באוזן הפנימית. האוזן הפנימית היא למעשה חלל מלא בנוזל אשר בו תאי שיער האחראים על העברת הגירוי לעצב השמיעה – זהו איבר החישה של האוזן. כאשר תאי השיער נהרסים, נוצרת בעצם פגיעה תחושתית- עצבית וירידה בשמיעה. עם העלייה בגיל, הפגיעה באיכות השמיעה מתעצמת ואנשים רבים בגיל השלישי סובלים מירידה בשמיעה שמשפיעה על התפקוד התקשורתי שלהם.

לשמיעה הטובה משקל עצום בהשפעה על איכות החיים שלנו, אנחנו יצור חברתי, משפחתי, העולם שסביבנו מתקיים בזכות הקולות שמגיעים אלינו כל הזמן ומכל מקום ללא הפסקה. ההשתלבות החברתית, תחושת הבטחון, העצמאות, הזכרון, התפקודים הקוגניטיביים שלנו ואפילו הסיכוי שנפתח מצבים דמנטיים בגיל מתקדם, כולם מושפעים באופן דרמטי ממצב השמיעה שלנו. כאשר חלה ירידה בשמיעה המוח מתקשה לעבד את הנתונים באופן רגיל וזאת משום שאחד מהמקורות המספקים לו מידע פגוע. כשהשמיעה ירודה וקיים קושי להשתלב בשיחה מסביב הדבר עשוי לגרום לנו להסתגר, להתבייש, להפסיק להיות פעילים, לשמור פחות טוב על העצמאות שלנו ואף לחוות דיכאון.

ככל שחולפות השנים אוכלוסיית הגיל השלישי גדלה, המבוגרים נעשים “צעירים יותר” באורח החיים, בפעלתנות וברצון הבלתי מתפשר לשמור על איכות חיים ואורח חיים מלא ומספק. לשמיעה טובה תפקיד מפתח בשמירה על אורח חיים פעיל איכותי ומלא.

כאמור, את הבעיה כולם מכירים. הפתרון הוא החלק הכי פחות פופולרי בכל הסיפור הזה. מכשירי שמיעה הם מן הפתרון המדורג בין הראשונים ברשימת “נפגעי הסטיגמות”: זה מכוער, זה מצפצף, מפריע, מרעיש, מדגדג, לוחץ, לשכנה שלי היה וזה לא עזר, שומעים חזק מדי חלש מדי מתכתי מדי אי אפשר לדבר עם זה בטלפון לשמוע מוזיקה באזניות ומה לא….

ובכן, זה הזמן להתקדם הלאה לשנת 2018, ולהכיר את העולם המופלא של טכנולוגיות השמיעה של OPN. יותר ממליון אנשים כבר חוו את השינוי והצטרפו למשפחת בעלי ה OPN מכשיר השמיעה מבית oticon הדנית שניפץ כל סטיגמה אפשרית, והפך את הפתרון השמיעתי לתהליך מרגש ומרתק ללקוחות ולמטפלים גם יחד. לקויי שמיעה ברחבי העולם מספרים על פריצת דרך דרמטית, משתמשים ותיקים שצברו נסיון עם מכשירי שמיעה אחרים במשך שנים מדברים על מהפך של ממש, על חווית שמיעה שלא היתה להם קודם, על קץ לתסכולים ולחששות במצבי שמיעה שונים. פתאום הדיבור נשמע ברור וצלול.

המכשיר עובד בהתבסס על הנחת היסוד כי חלק גדול מכישורי השמיעה שלנו נעשה למעשה במוח ולא באוזן BrainHearing . הוא מחקה את פעילות המוח ומצליח באמצעות מעבד עוצמתי החזק פי חמישים מכל מעבד שהיה עד כה להביא את השמיעה דרך מכשיר השמיעה קרוב מאי פעם למצבה הטבעי. המכשיר “מאזין” לסביבה, דוגם אותה ב-360 מעלות מאה פעמים בשנייה ויכול לזהות ולאפיין את קולות הסביבה השונים, למשל האם מדובר בדיבור, ברעש או בקולות רקע..כך ה opn מאפשר הבנת דיבור טובה והשתלבות בשיחה גם במקרים בהם יש מספר דוברים במיקומים שונים במרחב, וגם כאשר השיחה מתקיימת בסביבה רועשת. מכיוון שהמכשיר מעבד את הצליל במהירות גבוהה, הוא מצליח להקל על השומע לזהות מהיכן מגיעים הצלילים, להתמקד בהצלחה רק באחד ולהבין את הנאמר בפחות מאמץ שמיעתי תוך תחושה של שליטה ומעורבות טובה יותר בשיחה.

אחד הקשיים המשמעותיים ביותר עבור לקויי שמיעה , הוא השתלבות בשיחה המתקיימת בסביבה רועשת, למשל, בפגישות עסקיות או במפגשים חברתיים. הקושי בתפיסת הדיבור הנובע מליקוי השמיעה מצריך השקעת מאמץ רב ומוביל לקושי לתפוס ולזכור את הדברים שנאמרו. מחקרים רבים מדגישים את הקשר שבין קשיים בזיכרון, בעיות דמנטיות, ואף שמירה על תפקוד עצמאי לבין ירידה בשמיעה בגיל מבוגר. בניסויים מדעיים ואובייקטיביים שבוצעו עם מכשירי ה OPN נמצא כי קיים שיפור של 30% בהבנת דיבור על רקע רעש, המאמץ השמיעתי פחת ב 20%, וחל שיפור של 20% בזכירת הנאמר. האלמנטים הללו תורמים להקלה דרמטית בקושי השמיעתי והתקשורתי.

מעבר לסוגיית עיבוד הצליל המכשיר מנגיש לנו את העולם מסביבנו גם דרך תקשורת עם מכשירים איתם אנו באים במגע יומיומי והם חלק בלתי נפרד מאורח החיים שלנו ב 2018 למכשיר אפליקציה פשוטה לשימוש מאפשרת שליטה מלאה על המכשיר באמצעות הסמארטפון. הוא מסוגל להתחבר בחיבור ישיר למכשירי iPhone כך ששיחות הטלפון מתקבלות ישירות דרך מכשיר השמיעה , החיבור האלחוטי מאפשר בהאזנה למוזיקה להפוך את מכשיר השמיעה לאזניות סטריאו, מתחבר לטלוויזיה למחשב ועוד. ואם לא די בכך המכשיר שולח התראות לסלולרי בשיטת “הבית חכם” והוא ניתן לאיתור מרחוק במקרה של אבדן. באשר לאסטטיקה עוד סטיגמה מתנפצת: ביום יום אתם רואים רק את מכשירי השמיעה שאפשר לראות, את רוב המכשירים אתם לא רואים כי אי אפשר לראות אותם. מכשירי ה OPN קטנים ואסטטיים באופן שלא ניתן לראות אותם אצל רוב המשתמשים.

“..זה לא שיפור באיכות חיים – זה חיים אחרים” – אייל נחשון, ראשון לציון

” ..וכמו ששמתי אותם באוזניים פתאום נפתח לי העולם, חד וחלק” – עודד בן פורת כפר סבא

” עושה לך את החיים קלים, עושה לך את הסדר בראש….כל כך קל לי היום… כל כך כיף לי…” – קרויטרו רובין, חדרה